OYUNCAK ÜRETİMİ VE İHRACATI İŞSİZLİĞE PANZEHİR OLACAK



2022-08-30 02:27:29

OYUNCAK ÜRETİMİ VE İHRACATI İŞSİZLİĞE PANZEHİR OLACAK

Bir ülkenin gelişmesinde, ilerlemesinde ve dünya arenasında adından söz ettirmesinde o ülkenin ekonomisi, üretimi, üniversiteleri, sanayisi gibi önemli etkenler başı çekmektedir. Ülkemizin ve oyuncak sektörümüzün son dönemi ile ilgili bizlere değerlendirmelerde bulunan oyuncak sektörünün duayenlerinden Ender Mıcık şunları kaydetti: “Üniversiteleri başarı oranlarına göre sıralayıp; başarı kriterlerine uymayanları sanat okulu veya teknik liselere çevirmeliyiz. Üniversiteye giriş puanları yükseltilmeli. Sınavlar liseden başlamalı… Başarı kriterlerine göre kaliteli eğitim verecek sınıflarda öğrenci sayısı az olmalı. Kaliteli eğitimi lisede almalı… Bu liselere giremeyenler puanlarına göre mesleki ve teknik liselere başlamalı. Bu liseler de sanayi işbirliği için de programlanmalı.

İş çok, iş beğenmeme çok…!

İş çok, iş beğenmeme çok… Sanayinin ara eleman ihtiyacı hat safhada. Bu da mesleki ve teknik liselerin özendirilmesi ile çözülür.

Referans kıymet değişikliği sektöre zarar vermektedir

Bu son çıkan telafi edici vergilerdeki ‘referans kıymet değişikliği’ sektöre zarar vermektedir. Hem üreticiye hem ithalatçıya; şöyle ki: Referans  kıymeti düşen ürünler  ithalatı azalan ülkemizde üretilen ürünlerde düşüş sağlamış bu da ithalat ürünlerinin ucuz maliyet edilerek buradaki üreticilere zarar vermesine neden olmuştur.

Kötü niyetli ithalatçılar

Ayrıca  kötü niyetli ithalatçılar, işini düzgün yapan ithalatçılara zarar vermektedir. Sebebi ise standart referans kıymet olmamasıdır.

TOYKOOP kümeleşmeyi esas alıyor

Oyuncak üreticilerinden oluşan ToyKoop kooperatifimiz oyuncak sektörünün bir çatı altında kümeleşmesi üzerine kurulan sanayi yapı kooperatifidir. Son zamanlarda ithal ürünlerin fiyatlarının yükselmesi üyelerimizi plastik dışında katma değerli ürünler üretmeye yönlendirmiştir. Katma değerli ürün üretimi için aksam, yedek parça ve ileri işlem ürünler kapsam dışı olmasına rağmen  onaylaması süreç alıyor. Bu husustan dolayı üyelerimiz nihai ürünü sonuçlandırma  ve talepleri karşılama konusunda sıkıntı yaşamaktadır.

Gümrükte beklemek maliyetleri yükseltiyor 

Gümrükte beklemek maliyetlerin yükselmesine  sebebiyet vermekte. Ayrıca kıt sermaye ile dönmeye çalışan ortaklarımız  üretimin aksamasından dolayı  üretim maliyetlerine yansımaktadır. Bu da fiyatlara yansıyacağından nihai tüketici de oyuncağa bunu yansıtmıştır.

Çoğu sektöre KDV indirimleri geldi, oyuncak bundan yararlanamadı

Son olarak şunu da belirtmek isterim: Çoğu sektöre KDV indirimi geldi, fakat oyuncak sektörüne bu destek sağlanmadı. Kırtasiye sektörüne bile geldi bu indirimler… Oyuncak çocuğun gelişiminde birebir etkili. Dolayısıyla bizim sektörümüzün de bu bağlamda aslında ele alınması ve ona göre vergilendirilmesi gerekmez mi? Kitaptan alınan KDV oranı kadar oyuncaktan da vergi alınmalı. Kitap okunuyorsa oyuncak da çocuğun hayal gücünü geliştirerek geleceğin mühendislerini, programcılarını, mimarlarını kısacası temelinde hayal olan mesleklerin özellikle gelişmesinde birebir etkili. Çağın mesleklerinin çocukluktan itibaren gelişmesinde oyuncağın etkisi hiç de azımsanamayacak bir etkiye sahiptir.”

 

TOY - KOOP İLE İLETİŞİM KURUN

Kooperatifimiz ve projelerimiz hakkında detaylı bilgiler edinmek için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Ayrıca projelerimiz ve Kooperatifimiz ile ilgili güncel gelişmeleri takip edebilmeniz için e-bülten aboneliği başlatabilirsiniz.