DÖVİZDEN KAYNAKLI OYUNCAK SEKTÖRÜNDE BELİRSİZLİK VAR



2022-08-30 02:34:00

DÖVİZDEN KAYNAKLI OYUNCAK SEKTÖRÜNDE BELİRSİZLİK VAR

Universal Oyuncak ve ToyKoop Yönetim Kurulu Başkanı Ender Mıcık ile oyuncak sektörünün 2021 yılını değerlendirdik.

Üreticiler ne yapacağını şaşırmış durumda… Elimdekini satarsam yerine aynısını koyamama kaygısı var

Dolar/TL paritesindeki bu oynaklık oyuncak üreticilerimizi nasıl etkiliyor?

 

Oyuncak sektörümüz ve aslına bakarsanız tüm sektörlerimiz şu an dövizdeki oynaklıktan ötürü bir ‘belirsizlik’ içinde… Sektörümüz, fiyat revize etmekte zorlanıyor. Üreticiler ne yapacağını şaşırmış durumda… Elimdekini satarsam yerine aynısını koyamama kaygısı var.

Dolar/TL paritesinde dolardaki bu yükseliş ihracatçıların söylenildiği gibi işine yarıyor mu?

Bu yanlış bir kanı… Önceden yapılan satışlar için sıkıntı yok. Nasıl ithalatçı kur düşünce kazanıyorsa kurun düşüş oranı kadar sermayesi büyüyorsa ihracatçı için aynı şey geçerli. Fakat sürdürülebilir ticaret için istikrarlı kur politikası lazım… Çünkü sizin verdiğiniz fiyatın siparişe dönüşmesi bazen bir ay, bazen 3 ayı buluyor… sipariş aldığınız veya teklif verdiğinizde yüksek kur olabilir, şipariş onayında kur düşerse ne olacak?

İstikrar isteniyorsa kurun sabit kalması gerek

 

İstikrar isteniyorsa kur 15 ise 15, 20 ise 20 olsun ama oynamasın. Amiyane tabirle dansözlük yapmasın. İşimizin planlamasını yapmamızın ön koşullarından biri de kurun sabit kalmasından kaynaklanmaktadır. Çin, bunu sağlayarak büyüdü.

Çin’den sonra 2.oyuncak üreticisi olmamamız için sebep yok
Dolardaki bu dalgalanma nereye kadar sürer, oyuncakçılar bu anlamda ne yapmalı?

İhracatın ithalatı geçtiği zaman dengeler oturacaktır .İmalatçılar sürekli yeni çeşit ve katma değerli ürünlere odaklanmalı, iç piyasadaki firmalar birbirlerini kopyalayacağına ar-ge yapıp yeni ürünler çıkartmalı… Çin’den sonra 2.oyuncak üreticisi olmamamız için sebep yok.

Birçok oyuncakçımızın bu süreçte dükkan kapatacağı söyleniyor. Siz, nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Bu konuda duyumum yok… Kapatma sebepleri yeni düzene ayak uyduramadıklarından olabilir. Satışlar sanal aleme kaymaya başladı, bunun için birim kurmayanlar zamanla kapanabilir. Dünya devi Toys “R” Us bile internet satışıyla ilgili planlana yapamadığından zarar etmeye başladı, kapanmaya gidiyor diye haberler çıkmıştı.

Oyuncak sektörünün 2021 yılını 2020’ye kıyasla değerlendirir misiniz?

Pandemi döneminde sektör hareketliydi, fakat internet satışları ile doların artışı aşırı vergi yükü içeride üretimi hızlandırdı. İthalat girdisi az olduğundan ciro kaybı yaşadıklarını düşünüyorum

İthalatta son durum nedir? Gümrüklerde yaşanan son durumlar hakkında bilgi verir misiniz?

 

İthalat gittikçe düşüyor. Maliyetler çok yükseldi. Dövizin artışı da sermayeleri küçülttü. Gümrükler yine çok irdeleyici, bu şekilde devam ederse imalatın önü açık gözüküyor.


Emtiaya ulaşmakta güçlük çekiyoruz

Dövizin yükselmesi ile son zamanlarda devletin başından ve ekonomi ile ilgili bakanlık ve kurumların konuşulması ithalat hedefli değil de ihracat hedefli olduğu görülüyor. İthalat ve sıcak para devri kapanıyor gibi. İthalatın hızlı döneminde alınan yüksek telafi edici vergilerle piyasalar canlandırılıyordu. Bizim oyuncak sektöründe ithalatın 750 milyon dolarları bulduğu yıllar oldu. 750 milyon dolar ithalattan alınan vergi… Üreticiler 5-10 senede bu kadar vergi ödeyemez. Deniz bitti, sıcak para devri bitti. Üretim ekonomisinden bahsediliyor fakat mamul, aksam, hammadde vb. emtiaya ulaşmakta zorluk çekiyoruz. İthalatta aşırı vergi iç piyasa tedariğinde sürekli döviz bazında artış, imalatçıları çok zor durumda bırakıyor.

Üretim için düzenleme şart
Devletin üretim için düzenlemeler yapması lazım. Çin, yıllık hammade tedariğini sağlıyordu. Yıllık üretim potansiyeline göre dünyadan yıllık hammadde ve ara mamul üretimlerini kendine kapatarak üreticisini destekliyordu. Bu şekilde planlama yaparak büyüdü. Bizde ise üretici fiyat artışlarından kara kara düşünüyor. Kısacası üretim ekonomisine geçiyoruz demekle geçilmiyor. Bunun alt yapısı kurulmalı uluslararası standartlara göre üretim alanları sağlanmalı. Bu, bir devlet politikası olmalı… Yarın gümrükler düşerse kalıplar demir olur, hurdaya gider… Burası çok önemli. Bu şekilde üretim için artık hükümet politikalarının haricinde devlet politikasının da olması lazım.

 

TOY - KOOP İLE İLETİŞİM KURUN

Kooperatifimiz ve projelerimiz hakkında detaylı bilgiler edinmek için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Ayrıca projelerimiz ve Kooperatifimiz ile ilgili güncel gelişmeleri takip edebilmeniz için e-bülten aboneliği başlatabilirsiniz.